Se cepiti ali ne? Obstaja alternativa?

Updated: Feb 28, 2021


Mnogi mislijo, da tradicionalna kitajska medicina (TKM) deluje proti znanosti, in bi bili presenečeni, če bi jim zdravnik TKM predlagal cepljenje. Že na začetku je treba pojasniti, da ta članek ni „proti cepljenju“. Namesto tega govori o „odgovornem cepljenju“ in „praktičnem cepljenju“. Kot drugo gre pri TKM za celovito in prefinjeno filozofijo za izboljšanje našega splošnega zdravja. Cepljenje, zelišča ali akupunktura so orodja za dosego tega namena. Razmišljati bi morali prilagodljivo in praktično ter izbrati pravo orodje za lastno zaščito in izboljšanje zdravja, saj nas ta ne bi smela omejevati.

Uporabite glavo

Cepivo uporabljam, vendar nisem slepa podpornica cepljenja. S poznavanjem tako sodobnega znanstvenega izobraževanja kot tudi starodavne filozofije zdravljenja lahko iz obeh načinov izluščim koristi in izberem to, kar je najučinkovitejše ter učinkovito za moje zdravje in zdravje mojih pacientov. Za bolezni, kot je gripa, nikoli ne uporabljam cepiva, saj lahko zase dobro poskrbim in z lastno tehniko povečam svojo odpornost. Enako velja za cepivo HPV, ki naj bi zmanjševalo tveganje za nastanek raka materničnega vratu. Kljub temu pa se cepim proti virusu hepatitisa, saj pri meni obstaja veliko tveganje stika s krvjo, poleg tega pa sem bila cepljena tudi kot dojenčica. V tem članku bom pojasnila svoje odločitve.

Moja preprosta in splošna logika je:

Stare bakterije + staro cepivo = varno

Nove bakterije/virus + novo cepivo = ne hitite

Osnovno cepljenje otrok – Ja, seveda!

V zadnjem desetletju se je pojavilo več skrbi glede hudega škodljivega učinka ali celo dolgotrajne škode zaradi cepljenja otrok. Razprava sega še v leto 1998, ko je britanski gastroenterolog Andrew Wakefield v reviji The Lancet objavil študijo o 12 otrocih, v kateri je kombinirano cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR) povezal s težavami s črevesjem, za katere je verjel, da so povzročile avtizem.

Svetovna zdravstvena organizacija je to komentirala tako:

„Kasneje je bilo dokazano, da je bila študija iz leta 1998, ki je povzročila zaskrbljenost zaradi morebitne povezave med cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR) ter avtizmom, zelo pomanjkljiva in sleparska. Znanstvena revija, ki je članek objavila, je ta članek kasneje umaknila. Na žalost je njegova objava povzročila paniko, ki je privedla do znižanja stopnje imunizacije in posledičnih izbruhov teh bolezni. O povezavi med cepivom OMR in avtizmom ali avtističnimi motnjami ni dokazov.“

Največje tveganje pa je, da sploh ne tvegate.

Medtem ko je povezava med cepivom OMR in tveganjem za avtizem še vedno neznana, je zagotovo v nekaterih primerih veliko bolj verjetno, da bo bolezen, ki jo je mogoče preprečiti s cepivom, škodila veliko bolj kot cepivo. V primeru poliomielitisa lahko ta bolezen povzroči paralizo, ošpice lahko povzročijo encefalitis in slepoto, nekatere bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s cepivi, pa lahko celo povzročijo smrt. Morda obstajajo nek