top of page
  • Aku Energija

Izognite se skritim nevarnostim teka za zdravo vadbo

Updated: Nov 22, 2021

V skladu s priporočili za zdravo vadbo bi morali imeti vsak teden vsaj 150 minut vadbe - tek pa je ena izmed najbolj priljubljenih in najlažjih oblik vadbe. Vendar pa vam tek morda ne bo vedno koristil. Včasih se lahko ta oblika kardiovaskularne vadbe dejansko obrne v vašo škodo. Obstajajo dokazi, da lahko pretiran tek povzroči poškodbe srca. V skrajnih primerih pa so tekači med vadbo celo umrli zaradi srčnega napada.

Je vsakodnevno tekanje lahko slabo? Mnogi tekači zamenjujejo sposobnost hitrega in vztrajnega teka z zdravim načinom življenja, kar pa ni ista stvar.

Za dobro zdravje je primerna ravno prava mera teka. Pretiravanje ne prinaša boljšega zdravja, zelo intenziven in naporen tek pa je lahko tudi škodljiv.

Če se boste naslednjič, ko se udeležite skupinskega teka malo ozrli naokoli lahko opazite, da ima marsikateri tekaški kolega takšne ali drugačne težave. Različne poškodbe, pogosti prehladi ali pa nezdrav življenjski slog.

Tekačem, ki so nagnjeni k pogostim poškodbam, so izčrpani, ali pa trpijo za kroničnimi boleznimi, kot je naprimer artritis, vsakodnevni tek ni priporočljiv.

Namesto vsakodnevnega teka lahko v svojo vadbo vključite druge športne aktivnosti, ki so koristne za vaše telo, kot je hoja, plavanje, kolesarjenje, treningom za moč ter jogo.

Ženske bi morale biti pri teku bolj previdne