top of page
  • Aku Energija

Dopolnilna terapija tradicionalne kitajske medicine izboljšuje stopnjo preživetja med pacienti z met

Updated: Dec 26, 2019


Na Tajvanu je več kot 50 % bolnikov za rakom na prostati uporabilo tradicionalno kitajsko medicino (TKM). Vendar vseeno ostaja dolgoročna klinična učinkovitost TKM pri bolnikih za rakom na prostati nejasna. Zato je skupina zdravnikov in raziskovalcev preučevala odnos med rabo TKM in stopnjo preživetja pacientov, ki bolehajo za rakom na prostati.

Retrospektivna kohortna raziskava, opravljena po vsej državi, je bila izvedena v letih med 1998 in 2003, ki je vključevala bazo podatkov raziskave Tajvanskega nacionalnega zdravstvenega zavarovanja (Taiwan National Health Insurance). To je prva in največja študija, ki je ocenjevala odnos med rabo TKM in preživetjem bolnikov za rakom na prostati. Pacienti so bili klasificirani kot uporabniki ali neuporabniki TKM in so bili opazovani vse od dneva diagnoze raka na prostati do smrti oz. konca leta 2012. V tej nacionalni raziskavi je so povprečno 8 let sledili preko 1000 pacientom. Bolniki za rakom na prostati, ki so prejemali TKM zdravljenja več kot 50 dni, so imeli manjše smrtno tveganje kot tisti, ki jih niso. Po opazovanju uporabnikov TKM z metastatičnim rakom na prostati so ravno ti doživeli najvidnejše izboljšanje preživetja v primerjavi z neuporabniki TKM.

Potencialen mehanizem, s katerim se TKM bori proti raku, je bil postavljen v prejšnjih študijah. To so uravnavanje imunosti, vnetja, osteogeneze, hematopoeze in nevrozaščite. Glede na rezultate te študije so bile nekatere metode TKM prepoznane za koristne pri zdravljenju raka na prostati (tj. Chai-Hu-Jia-Long-Gu-Mu-Li-Tang in Ba-Wei-Di-Huang-Wan) in so po kasnejših kontrolnih pregledih zvišale stopnjo preživetja bolnikov za rakom na prostati.

V sedanji študiji je TKM formula, Chai-Hu-Jia-Long-Gu-Mu-Li-Tang, imela najvidneje povzročila zvišano stopnjo preživetja pri pacientih z metastatičnim rakom na prostati. Chai-Hu-Jia-Long-Gu-Mu-Li-Tang je bil uporabljen za lajšanje simptomov hipogonadizma, kar vključuje nespečnost, vročinske oblive in erektilno disfunkcijo.

Izmed 1132 izbranih bolnikov za rakom na prostati, je bilo 730 (64,5 %) uporabnikov TKM oz. 402 (35,5 %) neuporabnikov TKM. Mišljena dobra za ponovni pregled je bilo 8,38 let in poročano je bilo o 292 (25,8 %) smrti. Stopnja smrtnosti TKM uporabnikov (21,9 %) se je primerjala z neuporabniki (32,8 %). Pri pacientih, ki so se TKM poslužili za dalj časa in predvsem pri pacientih, ki so se poslužili TKM za 200 ali več dni, je bilo opaženo nižje smrtno tveganje. TKM uporabniki z metastatičnim rakom na prostati so imeli vidneje nižje razmerje nevarnosti kot neuporabniki. Chai-Hu-Jia-Long-G