top of page
  • Aku Energija

Trenutno stanje rabe TKM pri zdravljenju raka na prsih- prava študija, izvedena v Avstraliji

Updated: Dec 26, 2019


Raba tradicionalne kitajske medicine (TKM) pri pacientih, ki bolehajo za rakom na prsih, je v porastu. Nekaj raziskav je raziskovalo kompleksnost odnosa, doživetih izkušenj, prepreke in doživljanja ozdravljenih bolnikov, ki so kot del poti zdravljenja uporabili TKM.

Ta članek preiskuje izkušnje ozdravelih bolnikov, prednosti (ali tudi ne) in doživljanje ob rabi TKM.

Sodelujoči so se TKM poslužili kot obliko samopomoči in kot dopolnilo, ne kot alternativa, standardni oskrbi. Na splošno je 100 % udeležencev uporabilo akupunkturo, 62 % se je poslužilo kitajskega zeliščarstva, 23 % je poseglo po Qigongu in 23 % jih je izbralo kitajsko terapijo z dieto. Udeleženci v raziskavi so poročali o opaznih rezultatih in zdravstvenih koristih po rabi TKM, ki so segali vse od izboljšanih mehanizmov shajanja s stanjem, olajšanja stresa in stranskih učinkov standardnega zdravljenja pa do uresničitve želje po proaktivnosti na poti zdravljenja in lokusa kontrole. Nekateri so omenjali tudi potrebo po prenehanju zdravljenja zaradi boljšega počutja in da je terapevtski odnos z izvajalcem zelo pomemben.

Odkrito je bilo, da akupunktura pomaga ženskam pri mobilnosti in lajšanju bolečin, s čimer so se zmanjšali končna tesnoba in občutki izgube.

Ena izmed ključnih tem, ki se je pojavila, je okrepitev pacientov z možnostjo, da so proaktivni pri lastni oskrbi in dobrem počutju. TKM zdravljenja so bila proces odkrivanja in so bila označena, da ženskam omogočajo lokus kontrole, kar jih krepi pri poseganju po praktičnih strategijah pri obvladovanju in lajšanju simptomov. Ta psihološka preobrazba jih je postavila na p