top of page
  • Aku Energija

Akupunktura in kitajska zeliščna zdravila proti putiki

Updated: Mar 29, 2022

Putika je zelo boleča oblika vnetnega artritisa, ki nastane zaradi kopičenja kristalov sečne kisline v sklepu, pogosto v sklepu palca. Sečna kislina nastane kot stranski produkt prebave; ko telo razgradi purine-kemikalije v določenih živilih-ledvice predelajo nastalo sečno kislino, ki zapusti telo v tekočih odpadkih. Če se proizvaja preveč sečne kisline ali če so ledvice šibke in je ne morejo ustrezno predelati, se raven sečne kisline v krvnem obtoku dvigne (hiperurikemija) in v sklepih se začnejo nabirati usedline kristalov sečne kisline. Ti kristali imajo ostre robove, kar povzroča hudo bolečino in oteklino pri napadu putike.

Medtem, ko so starejši moški na splošno bolj izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj putike, lahko putika prizadene ljudi vseh starosti in spolov. Ženske pogosteje razvijejo putiko po menopavzi, ko se njihova raven sečne kisline ponavadi dvigne. Ljudje z visokim tveganjem za putiko so tisti, ki že trpijo za:

Ljudje pri katerih je putika prisotna v družini ali, ki jedo veliko mesa in/ali pijejo veliko alkohola se soočajo z večjim tveganjem za putiko. Napad putike se lahko pojavi tudi pri redni uporabi diuretikov.

Teorija TKM o putiki