top of page
  • Aku Energija

Feng šuj za dobro zdravje

Updated: Jan 1

Feng šuj, tako kot tradicionalna kitajska medicina, izvira iz stare Kitajske, natančneje iz I Chinga in taoizma. National Geographic razlaga feng šuj kot "starodavno kitajsko umetnost urejanja zgradb, predmetov in prostora v okolju, da bi dosegli harmonijo in ravnovesje na način, ki prinaša mir in blaginjo". Predstavlja vodilo in priporočilo za pravilno ureditev okolja, zunanjo energijo, ki v zameno vpliva na um in zdravje človeškega telesa, notranjo energijo.

Kaj je feng šuj? Vraževerje ali logično razmišljanje?

Razporeditev zgradb in predmetov ter organizacija prostora v prostorih lahko ustvarijo harmonijo in ravnovesje. Feng šuj se dobesedno prevaja kot feng 風 (veter, zrak) in shui 水 (voda). Feng šuj preučuje, kako se zrak in voda gibljeta in tako vplivata na energijo qi (氣). Glavni cilj feng šuja je 藏風納氣 - shraniti in usmerjati qi, da se okrepi podporna energija in čim bolj zmanjša negativne vplive.

Od našega dojemanja okolja je odvisno, kako razmišljamo in se obnašamo v življenju. Z vrsto simbolov lahko deluje kot projekcija podzavestnih misli ali pa obratno, vpliva na našo podzavest. Tu nastopi feng šuj kot orodje, ki vam pomaga oblikovati prostor, v katerem se boste počutili prijetno, močno in podprto pri doseganju svojih ciljev na področju zdravja in dobrega počutja.

Kako feng šuj razume in uravnoveša energije?

Podobno kot TKM, tudi feng šuj bere jin in jang, pet elementov, usmerjenost BaGua vsake komponente in si prizadeva za harmonično ravnovesje. Kot je zapisano v Knjigi sprememb (I Ching): "Vse se spreminja in vse je povezano." Kako se lahko človek poveže z naravo, je tako, da ob pravem času in na pravem mestu naredi pravo stvar. Zato na hitro spregovorimo o tem, kaj je treba in česa ne smemo početi pri feng šuju za dom.

Naredite to za boljši feng šuj

  • Omogočite naravno svetlobo in prezračevanje. Če je mogoče, postavite okna v skladu z naravno energijo (na severni polobli obrnjena proti jugu) in se izogibajte motnjam, ki jih je povzročil človek (ceste, avtoceste, hrupni prostori) ali narava (preblizu vode, močan veter, visoka vlažnost).