Nevarnost protivročinskih zdravil in alternative iz TKM

Updated: Jul 22, 2021


Citat iz priljubljenega slovenskega članka: ‘Otroci so zaradi zbijanja vročine postali že skoraj odvisni od paracetamola, čeprav se telo z vročino samo bori proti okužbam. To priljubljeno zdravilo so celo povezali z nastankom astme, s težavami srca, jeter in ledvic.’

Zaradi hitrega razvoja moderne medicine in razmaha razprodaj zdravil v prosti prodaji v zadnjih desetletjih je vse več ljudi ‘razvajenih’ ob priročnosti zdravil. Dejansko s tem zdravilne učinkovino služijo prej kot potešitev človekovega hrepenenja kot zdravljenju bolezni. Za primer vzemimo vročino; čeprav je trajnejša višja telesna temperaturo življenjsko nevarna, je večina primerov vročine le normalen imunski odziv. Nižanje telesne temperatura na napačen način pravzaprav upočasni celotno okrevanje in vodi do dolgoročnih težav.

TKM ima dolgo zgodovino razumevanja in dejanskih izkušenj pri bojevanju z nalezljivimi boleznimi. Shanghan Lun je klasika pri zdravljenju običajnih prehladov in grip ter njunih zapletov. Obstaja šest stopenj telesne reakcije, ko se naše telo spopade z zunanjim patogenom tj. vsiljivec za naše telo. Ko je telo okuženo je naš popolnoma prvi odziv:

  • višja telesna temperatura, blago drgetanje, potenje ali

  • glavobol, vratna otopelost, drgetanje.

Včasih se bolezen kaže tudi v drugih simptomih, kot so:

  • telesna šibkost, slabost,

  • vrtoglavica, grenek okus v ustih, suho grlo.

Torej, če zbolite za prehladom, je ta lahko veliko več kot samo kihanje in zamašen nos. To je razlog, zakaj

ljudem, ki k nam pridejo z migreno, nenormalnim potenjem in bolečinami v mišicah, pogosto povemo, da bolehajo za prehladom.

Razumevanje prehlada s stališča TKM je veliko širše kot je moderna perspektiva in seveda, imamo več rešitev, da ublažimo simptome s pospeševanjem imunskega sistema. Nekatere lahko zlahka delate povsem sami doma.

Znebite se nepotrebnega uporabljanja protivročinskih zdravil s pediatrično masažo, ki je prikazana na spodnji povezavi.

Izvajajte to masažo s svojim otrokom dnevno, saj mu s tem izboljšate kakovost spanca in koncentracije ter ga hkrati nanjo navadite. S tem si olajšate delo, ko jo boste morali uporabiti zaradi vročine.

Otroška masaža za nižanje povišane telesne temperature

https://www.facebook.com/AKUENERGIJA/videos/2102816283304329/

Večina povišanih temperatur je običajen odziv imunskega sistema. Prehitro posredovanje z zdravili lahko upočasni okrevanje in poveča možnosti za kronična obolenja. Zato se naučite te enostavne otroške TKM masaža in upoštevajte nasvete za pomoč vašim otrokom od rojstva pa do 6 leta starosti. Prosimo bodite pozorni na smer gibanja.

1) Fizično ohlajanje

Ne uporabljajte paketkov ledu ali hladilnih sredstev za ohlajanje otroškega telesa, saj bo koža zaradi mraza reagirala povsem normalno, kot zaščitni refleks in zaprla pore. Kar pa dejansko upočasni proces ohlajanja. Raje uporabite toplo brisačo, ogreto na 38°C. S segreto brisačo nežno čistite otrokov hrbet in pazduho, potem pa jo ovijte okoli nog. Brisačo zamenjajte vsakih pet minut. Postopek večkrat ponovite, medtem pa izvajajte naslednje masaže.