top of page
  • Aku Energija

Zakaj superhrana ni tako super

Updated: Jun 27, 2022

Samo vtipkajte v Google ‘superfood’ (superhrana, op. prev.) in že boste dobili kar 123,000,000 rezultatov v 1,05 sekunde. Med temi živili so nekatera res smešna in bizarna, ki jih v življenju običajno nihče ne bi niti srečal, če ne bi živel v tej eksploziji informacij v globalizirani družbi. ‘Domorodno v deževnih gozdovih Južne Amerike’, ‘bližnji sorodnik marihuane’, ‘bogat z vitamini, proteini, omega maščobnimi kislinami’, ‘spodbuja imunski sistem’, ‘znižuje telesno težo’ in tako naprej, in to so le nekatere izmed supertrditev o superhrani.

Kot izvajalka kitajske medicine čutim neko odgovornost do te teme . Paciente pogosto seznanjam z živili ali zelišči za pomoč pri obnavljanju splošnega zdravja, ki jih večina ljudi niti ne bo vključila v svoj vsakdan. Smo kot neka skupnost, ki je vpeljala koncept, ‘da hrana lahko izboljšuje zdravje.’ Vendar to ne uvrsti nobenega izmed teh živil v kategorijo ‘superhrane.’

Zagotovo pa moram omeniti, da v TKM teoriji obstajajo nekatera živila in učinkovine, ki bodo obogatila vašo telesno energijo. Kakorkoli, v različnih telesnih sistemih, predelih in plasteh obstajajo različne vrste energije in polniti bi morali le tiste zaloge, ki jih dejansko potrebujemo. Prenatrpanje ali izločanje napačne vrste lahko spreobrne koristno snov v škodljivo.

Za primer vzemimo vzdrževanje avtomobila. Za zagotovitev gladkega delovanja potrebujemo različne vrste kemikalij. Vendar lahko vnašamo le določeno vrsto tekočine v pravi meri na določeno mesto. Preveč ali premalo je problematično v enaki meri.

Temu sledi vrsta vprašanj: ste prepričani, da vnašate prave snovi? Kaj pa če so napačne in kako jih lahko odstranite? Kako lahko zberete vse potrebne informacije? Imate pregled nad celotnim sistemom?

Pretežko je, da bi o vsakem posameznem živilu ali zelišču govorili v samo enem članku. Iskreno povedano tudi ne poznam vseh trenutno priljubljenih superživil. Nekatera izmed ‘zdravih’ so namreč tudi drugega izvora glede na to od koder izhaja moja zdravniška specializacija. Vse skupaj vzame več generacij znanja in časa, da se počasi razvije sistem, se preizkusijo vsi učinki sistema in se slednjega sčasoma izboljša. Obstajajo klasična dela in knjige o kliničnih primerih tradicionalne kitajske medicine, ki se jih lahko izsledi vse do 2500 let nazaj. Da sem se prebila skozi ogromen labirint znanja, je trajalo več let formalnega usposabljanja, temu pa je sledila klinična praksa. Še danes sem v fazi neprenehnega učenja.