top of page
  • Aku Energija

Kaj nam lahko pove diagnostika jezika

Updated: Aug 10, 2022

Če ste kdaj že bili na posvetu pri izvajalcu kitajske medicine, potem so vas gotovo vprašali, če vam lahko pogledajo jezik. To se morda zdi čudna prošnja in nekaterim se morda tudi zdi na čuden način precej intimno, da nekomu pokažeš svoj jezik.

Diagnostika jezika je pomemben del TKM posveta, ker nam vaš jezik pove veliko o vašem celotnem zdravju kakor tudi kako specifični telesni organi delujejo. Razlike v barvi, obliki, oblogi in teksturi nam lahko namigujejo na disharmonijo, ki se morda odvija v vašem telesu.

Celoten videz sporoča stanje vašega zdravja in poleg tega so določeni predeli povezani z notranjimi organi. Tako nas bo neka sprememba ali razlika na določeni točki vašega jezika usmerila k posebni pozornosti do določenega organskega sistema.

Zdrav jezik: moral bi biti svetlo rožnate barve, ne preblede ali preveč rdeče barve. Kar se velikosti tiče mora biti velik proporcionalno glede na posameznikovo telo in naj bi imel tanko belo oblogo. Površina zdravega jezika je gladka brez pretiranega leska. V ustni votlini mora biti udobno situiran.

Običajni znaki na vašem jeziku, ki nakazujejo na nezdravo stanje v vašem telesu:

Oteklost ali napihnjenost: običajno to pomeni, da telesu primanjkuje Qi energije. Ponavadi pri osebi s takšnim obstajajo prebavne težave ali