top of page
  • Aku Energija

Nasveti za poporodno nego po načelu TCM - podpora materam med porodom

Updated: Nov 18, 2022

Z vidika TCM je poporodna oskrba enako pomembna kot predporodna, če ne še bolj. Z ustrezno oskrbo lahko ženska obnovi energijo, izčrpano med porodom, in se pripravi na zahtevno nego novorojenčka. Pomaga ji ohraniti in izboljšati reproduktivno zdravje za prihodnje otroke in celo za lažje doživljanje menopavze in staranja. Dobro počutje matere vpliva tudi na njeno družino. Zato ni čudno, da Kitajci posvečajo toliko pozornosti in denarja Zou Yuezhi 坐月.

Zou Yuezhi- Najbolj kritično poporodno obdobje okrevanja

V neposrednem prevodu Zou Yuezhi pomeni "mesec sedenja", kar pomeni 40 dni počitka in okrevanja v poporodni oskrbi po kitajskem običaju. Seveda Kitajci od matere ne zahtevajo le, da sedi in ničesar ne počne. Bistvo tega obdobja je, da se materi omogoči prostor in čas za okrevanje. Ker je mati porabila veliko energije in virov iz lastnega telesa za podporo rasti ploda, da ne omenjamo intenzivnega poroda.

V obdobju Zou Yuezhi je edina naloga ženske, da hrani in spoznava svojega otroka. Običajno ji mati, tašča ali obe posredujeta nekaj tehnik nege novorojenčka. Danes to delo večinoma opravlja poporodna negovalka, ki tudi pripravi hranljivo hrano za mater.

Po kitajski tradiciji se novi materi ne priporoča, da se hladi ali zmoči ali da ji piha veter, da dviguje težke predmete, niti da veliko bere ali gleda televizijo. Vse, kar po naši definiciji porablja energijo qi ali je nagnjeno k oslabitvi odpornosti, se močno odsvetuje.

Nosečnost in porod iz materinega telesa izčrpata kri in qi. Pogoste poporodne težave so: