Razbijamo prehranske mite - kokosovo olje ne izboljšuje zdravjaNedavni sistematična recenzija in meta-analiza sugestirata, da klinični poskusi ne podpirajo javnega pozitivnega dojemanja kokosovega olja. Študija, ki je bila objavljena v Circulation, je odkrila, da v primerjavi z ostalimi rastlinskimi olji kokosovo olje zvišuje raven holesterola LDL-C (lipoproteini z nizko gostoto) - ‘slaba’ vrsta holesterola, ki zvišuje tveganje za pojav kardiovaskularnih bolezni- medtem ko ne nudi nobenih izboljšav glede telesne teže, krvnega sladkorja ali vnetnih markerjev.

Zakaj je to pomembno Nasičene maščobe zvišujejo raven LDL-C. Kljub svoji visoki vsebnosti nasičenih maščob je kokosovo olje v preteklem desetletju pridobilo neke vrste kultni status med domačimi kuharji. V anketi iz leta 2016, ki jo je izvedel New York Times, je 72% sodelujočih trdilo, da je kokosovo olje zdravo živilo. Pomenljivo se je s tem v izvedeni anketi strinjalo le 37% nutricionistov. ‘To predstavlja izreden uspeh oglaševanja kokosovega olja in sorodnih industrij, ki kokosovo olje imenujejo za naraven, zdrav proizvod, kljub poznanemu učinku zvišanja ravni LDL holesterola, uveljavljenega vzroka za aterosklerozo in kardiovaskulare dogodke,’ je v uvodniku o novi analizi zapisal Frank M. Sacks, MD, Harvard T.H. Chan School of Public Health. Če raba kokosovega olja namesto ostalih rastlinskih olj zvišuje raven ‘slabega’ holesterola, bi lahko pogosta zamenjava slednjih olj za kokosovo lahko postavila javno kardiovaskularno zdravje pred tveganje.

Kaj smo že vedeli Glede na avtorje recenzije so klinični poskusi, ki so primerjali učinke kokosovega olja in netropskih rastlinskih olj na raven krvnega holesterola, dali mešane rezultate. Za kokosovo olje se je izkazalo, da je v nekaterih študijah znižal raven LDL-C holesterola, medtem ko so ostali poskusi pokazali ravno nasprotno. Nekatere raziskave prav tako predlagajo, da bi lahko rastlinska maščoba ublažila vnetja, nadzirala raven krvnega sladkorja in celo pomagala ljudem pri izgubi telesne teže. Pred dvema letoma so evropski raziskovalci objavili recenzijo 54 poskusov, kjer so primerjali različne prehrambene učinke na krvne lipide. Povzeli so, da kokosovo olje ni zvišalo ravni LDL-C za nič več kot ostala rastlinska olja. Sicer je analiza vsebovala samo 6 poskusov s kokosovim oljem in ni bila oblikovana z namenom vrednotenja ostalih prikritih koristi.

Tropske diete so drugačne Avtorji prav tako razpravljajo o ostalih pogostih argumentih: določeno domorodno prebivalstvo ima nizko stopnjo obolelosti za srčnimi boleznimi ne glede na obilno uživanje kokosa. Raziskovalci so izpostavili, da imajo te skupine drugačne prehrambene vzorce glede na povprečno zahodno prehrano, saj vsebuje več rib, ki pozitivno vplivajo na zdravje srca, in manj predelane hrane. Poleg tega je za tradicionalne diete značilno surovo kokosovo meso ali kokosova smetana, kar vsebuje manj nasičenih maščob kot kokosovo olje.

Bistvo Glede na avtorje: ‘Kljub temu, da je priljubljenost kokosovega olja zaradi njegovih skritih koristi za zdravje v porastu, naši rezultati vzbujajo skrb glede obilnega uživanja kokosovega olja. Na kokosovo olje ne bi smeli gledati kot zdravo olje za zmanjšanje tveganja kardiovaskularnih bolezni in upravičeno je omejevati uživanje kokosovega olja zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob.’ Iz Grenlandije: ‘Za svet lipidov je mišljeno, da je bila ta težava urejena že nekaj časa nazaj. Pomirjujoče je videti, da je s celo kopičenjem še večih podatkov splošno sporočilo ostalo nespremenjeno. Kokosovo olje v primerjavi z ostalimi olji za kuhanje ne nudi koristi za zdravje, ki bi bile dokazane, in zdi se, da je škodljivo za pomembne krvne lipide. Kot takšen bi bil premišljen pristop tak, da bi se ga izogibali v primerjavi z ostalimi olji za kuhanje, ki nimajo takšnih učinkov.’ https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2764429

JAMA. Objavljeno na spletu (8. april 2020) doi:10.1001/jama.2020.5186


prevod: Tanja Topić

vir fotografij: internet