Kako s tradicionalno kitajsko medicino pozdraviti akne

Updated: Nov 25, 2021

Akne so ena najpogostejših kožnih bolezni, ki jih zaznamujejo izbruhi mozoljev na obrazu in drugih delih telesa, kot so prsi ali hrbet. Akne se ne pojavijo le pri mladostnikih, temveč tudi pri odraslih. Ponavadi izbruhnejo kot posledica hormonskih sprememb, stresa, določene hrane ali slabe nege kože. Kljub temu da so akne ponavadi milejše zdravstveno stanje, lahko hudi primeri aken – zlasti na obrazu – pustijo ne le fizične brazgotine, marveč tudi psihične. Zdravljenje aken je zato zelo pomembno iz kozmetičnih razlogov kot tudi zaradi vzdrževanja dobrega počutja in samozavesti.

Najpogostejši tipi aken so:

  • hormonske akne (povezujemo jih z menstruacijo ali opuščanjem kontracepcije),

  • pubertetne akne (mladostniške akne),

  • akne pri odraslih,

  • cistične akne,

  • splošne akne (beli mozolji in rdeče bule) ter

  • akne v obliki pigmentacije, bule ali jamic.

Napačno zdravljenje vzroka?

Pacienti pogosto pridejo k meni in rečejo, da so poskusili že vse – vsak preparat, vsako zdravilo – in aken še vedno ne morejo odstraniti. No, po mojem mnenju še niso poskusili vsega – očitno še niso preskusili vzhodnjaškega pristopa k negi kože. Ko jim povem, da je treba akne zdraviti od znotraj, namesto da jih od zunaj mažemo z različnimi mazili in kremami, so pogosto šokirani. In ko jim predstavljam koncept dietetike kitajske medicine, spoznajo, kako zelo napačno so zdravili vzrok svoje težave.

Konvencionalna ali kitajska medicina?

Konvencionalna medicina verjame, da je vzrok za nastanek aken sestavljen iz treh delov: iz bakterij, hormonskih nihanj ter čiščenja kože. Za zdravljenje aken se pogosto uporablja enak pristop in le nekaj različnih orodij za vse, ne glede na to, kako različne so njihove akne. V nasprotju gleda kitajska medicina na akne kot na zunanjo manifestacijo, ki izhaja iz notranjega neravnovesja. TKM verjame, da akne nastanejo zaradi odvečne ognjene energije, ki se pomeša z ,vlažnimi strupi. Stres, hrana, vroče narave, hormonska aktivnost in slab spanec so vzroki za odvečno vročino, ki se dviga po telesu in prikaže na obrazu v obliki aken. Surova hrana, preveč sladkarij in mlečnih izdelkov ter slaba prebava povzročajo vlažne strupe. Ko se odvečna ognjena energija pomeša z vlažnimi strupi, vročina uhaja v obliki izbruhov (kot pri vulkanih), podobno kot vročina v telesu povzroča izbruhe na koži (mozolji).

Kitajska medicina glede na lokacijo aken celo določi, v katerem delu telesa prihaja do konfliktov. Blokada ledvičnega meridiana se na primer kaže v aknah na glavi, blokada trebuha povzroča akne na sredini obraza, blokada v jetrih pa se kaže v aknah ob straneh obraza.

[Preberite več o dietetiki kitajske medicine za akne]

Kako kitajska medicina zdravi akne?

Odvečna vročina in vlažni strupi predstavljajo prvotno neravnovesje, ki povzroča akne. Splošni pristop, ki ga izvajamo na terapiji, je zmanjševanje notranje vročine, tako da ohladimo kri, zmanjšamo količino strupov in odpravimo zastoj. Zdravilna zelišča odstranijo počasne substance (vlažne strupe) ter izboljšajo delovanje črevesja, kjer se lahko nabirajo strupi. Tudi vzrok, ki se skriva za nastankom aken, kot npr. stres, hormonsko neravnovesje ali menstrualni cikel, se zdravi, da se akne ponovno ne pojavijo v prihodnosti.

Kitajska zeliščna medicina za akne

Kitajske zeliščne formule se prilagodijo v skladu z diagnostiko TKM. Kombinacije in odmerki zdravil so izbrani in prilagojeni posebej za vsakega posameznika. Če jih uporabljamo pravilno v skladu z navodili usposobljenega zdravnika TKM, so kitajska zelišča varna in učinkovita ter ne povzročajo škodljivih reakcij. Zelišča so v obliki koncentriranega prahu, ki ga je enostavno vmešati v vročo vodo ali čaj. Tako enostavno … in tako učinkovito!

Vnetne akne

Vnetne akne se pojavijo, ko se rane vnamejo in povzročijo rdeče ter gnojne mozolje (ki so znani tudi kot beli mozolji). V kitajski medicini je vročina velik vzrok za nastanek vnetnih aken. Vročinska neravnovesja se zrcalijo v rdeči koži in vnetih rdečih in gnojnih mozoljih. Za zdravljenje vnetnih aken se pogosto uporabljajo akupunkturne točke na rokah, kot sta LI 11 (Qu Chi) in LI 4 (He Gu), v kombinaciji z lokalno akupunkturo.

Cistične akne

Pri cističnih aknah gre za izjemno vnetni tip aken. Ciste so velike, ležijo globoko pod kožo in jih lahko povežemo s strupi in stagnacijo. Zanje se pogosto uporablja akupunktura blizu aken. Poleg tega se uporabljajo akupunkturne točke, kot sta LI 4 (He Gu) in LI 11 (Qu Chi), s katerima se očisti vročina, ter ST 36 (Zu San Li) in SP 9 (Yin Ling Quan), s katerima se odstrani vlaga.

Hormonske akne

Številne ženske ugotavljajo, da njihove akne izbruhnejo pred začetkom menstruacije. Pogosto gre za kombinacijo belih mozoljev, ogrcev ter vnetja, pojavi pa se okrog linije čeljusti. V kitajski medicini se hormonske akne pogosto povezujejo s stagnacijo, pomanjkanjem cirkulacije v telesu ter nalaganjem vlage. Stres povzroča stagnacijo Qija in krvi, kar je pogosti vzrok za nastanek hormonskih aken. Uporabljajo se akupunkturne točke na trebuhu, kot so