Več kot le migrena: kako mesto bolečine odraža notranje neravnovesje

Updated: Sep 19

V teoriji tradicionalne kitajske medicine pojem ‘migrena’ ne obstaja. Vendar to ne pomeni, da TKM ne more pomagati pri obvladovanju migren, še več, lahko vam ponudi precej drugačno in podrobno razločeno razumevanje pri premagovanju glavobola. Zaradi posluževanja drugačne poti zdravljenja obstaja večja možnost, ki je morda tudi boljša, za ublažitev simptomov, kot pa če bi se samo poslužili protibolečinskih tablet.

Kako kitajska medicina razume glavobol

Glavobol je ena izmed najpogostejših nadlog. Cilj primernega premagovanja le-tega ni le ustavitev bolečine, ampak obravnavanje temeljnega vzroka. Zelo pogosto se zgodi, da vzrok ni nujno skrit v glavi, saj lahko težave v preostalih delih telesa prav tako prispevajo k nastanku glavobolov.

Po klasifikaciji konvencionalne medicine obstaja 5 osnovnih tipov glavobolov: tenzijski glavobol, glavobol v serijah, sinusni glavobol, povratni glavobol in migrena.

V TKM te klasifikacije niso tako pomembne za diagnozo ali zdravljenje, saj se vsakemu posamezniku postavi diagnoza glede na prizadet meridian (energijski kanal) in sistem organov (sistem organov in funkcionalni sistem), zaradi česar je prišlo do glavobolov. Po TKM je glavobol sestavljen iz dveh delov: ‘korenina’ in ‘veja’. Korenina je vse, kar povzroča glavobol in veja je nastala bolečina. Kitajska medicina deluje tako, da zdravi tako ‘korenino’ in ‘vejo’, s tem pa je rezultat dolgotrajnejši, ne le začasna ublažitev bolečine. Poleg tega se TKM ozira k holističnemu pristopu obvladovanja, zato je manj verjetno, da se bodo pojavili stranski učinki, hkrati pa lahko obvladuje tudi ostale navidezno z migreno ‘nepovezane’ težave, kar ima za posledico vsesplošno izboljšanje kakovosti življenja.

Določitev mesta glavobola glede na TKM

Skozi našo glavo potekajo številni meridiani. Predstavljajte si jih kot železniške tračnice, ki povezujejo različne dele države; zato je tudi razumljivo, da številni meridiani povezujejo različne dele telesa, tako notranje kot zunanje, zgornji in spodnji del, sprednji in zadnji- in vse to poteka preko glave. TKM izvajalec lahko glede na značilnosti in lokacije bolečine identificira notranja neravnovesja, ki so povezana z glavobolom. Mesto glavobola pomaga razjasniti, kateri sistemi in meridiani so pri tem vpleteni, tako pa lahko določi, katere specifične funkcije se morajo obnoviti in pozdraviti.

Mesta bolečine in njihov pomen glede na TKM teorijo

 • Zadnji del glave skupaj z vratom: zunanji patogen (običajno se izraža v obliki gripe ali prehlada), ki napada meridian mehurja

 • Po celi glavi skupaj z vrtoglavico: pomanjkanje Qi ali krvne energije v jetrih

 • Napetost v zgornjem delu glave: hlad napada regijo glave.

 • Senca, oba stranska dela glave, običajno utripajoče narave in občutek pritiska: jetrni ogenj preplavlja do regije glave.

 • Sprednji del glave skupaj s predelom obrvi: prizadet je želodčni meridian, kar je lahko posledica zunanjega patogena ali notranje šibkosti.

 • Stranski deli glave, skupaj z ušesi: prizadet je meridian žolčnika, kar je lahko posledica zunanjih patogenov ali notranjega neravnovesja, kot npr. prevelika količina jetrnega ognja.

 • Glavobol z bolečino za očmi: zamašenost jetrnega meridiana, kar običajno vključuje preveliko količino ognja in presegreto kri.

 • Lokalizirana bolečina, ki se pojavlja na istem mestu: krvni strdek, ki je običajno posledica poškodbe ali poškodbe ožilja na drugem delu glave, ki se je lahko zgodila tudi že dolgo časa nazaj.

 • Vrh glave, običajno skupaj z utrujenostjo in motnim vidom: pomanjkanje krvne energije, predvsem v jetrnem sistemu.

 • Glavobol z oteženim zaznavanjem, diarejo in potenjem: vlažnost napada vranični sistem, kar povzroča neuspelo pretakanje Qi energije navzgor.

 • Glavobol, ki je povezan z menstruacijo ne glede na lokacijo: vključena je stagnacija krvi ali presegreta krvna energija.

Za več informacij glede zdravljenja glavobolov s TKM si prosimo preberite naše starejše objave ali pa nas direktno kontaktirajte.

[Preberite si več o resničnih primerih zdravljenja migren s TKM]

[Preberi še: Raziskava je pokazala koristi akupunkture pri zdravljenju migrene]