top of page
  • Aku Energija

Več kot le migrena: kako mesto bolečine odraža notranje neravnovesje

Updated: Nov 24, 2022

V teoriji tradicionalne kitajske medicine pojem ‘migrena’ ne obstaja. Vendar to ne pomeni, da TKM ne more pomagati pri obvladovanju migren, še več, lahko vam ponudi precej drugačno in podrobno razločeno razumevanje pri premagovanju glavobola. Zaradi posluževanja drugačne poti zdravljenja obstaja večja možnost, ki je morda tudi boljša, za ublažitev simptomov, kot pa če bi se samo poslužili protibolečinskih tablet.

Kako kitajska medicina razume glavobol

Glavobol je ena izmed najpogostejših nadlog. Cilj primernega premagovanja le-tega ni le ustavitev bolečine, ampak obravnavanje temeljnega vzroka. Zelo pogosto se zgodi, da vzrok ni nujno skrit v glavi, saj lahko težave v preostalih delih telesa prav tako prispevajo k nastanku glavobolov.

Po klasifikaciji konvencionalne medicine obstaja 5 osnovnih tipov glavobolov: tenzijski glavobol, glavobol v serijah, sinusni glavobol, povratni glavobol in migrena.

V TKM te klasifikacije niso tako pomembne za diagnozo ali zdravljenje, saj se vsakemu posamezniku postavi diagnoza glede na prizadet meridian (energijski kanal) in sistem organov (sistem organov in funkcionalni sistem), zaradi česar je prišlo do glavobolov. Po TKM je glavobol sestavljen iz dveh delov: ‘korenina’ in ‘veja’. Korenina je vse, kar povzroča glavobol in veja je nastala bolečina. Kitajska medicina deluje tako, da zdravi tako ‘korenino’ in ‘vejo’, s tem pa je rezultat dolgotrajnejši, ne le začasna ublažitev bolečine. Poleg tega se TKM ozira k holističnemu pristopu obvladovanja, zato je manj verjetno, da se bodo pojavili stranski učinki, hkrati pa lahko obvladuje tudi ostale navidezno z migreno ‘nepovezane’ težave, kar ima za posledico vsesplošno izboljšanje kakovosti življenja.

Določitev mesta glavobola glede na TKM

Skozi našo glavo potekajo številni meridiani. Predstavljajte si jih kot železniške tračnice, ki povezujejo različne dele države; zato je tudi razumljivo, da številni meridiani povezujej