top of page
  • Aku Energija

Akupunktura in TKM za Bellovo parezo


Bellova pareza je motnja, ki se odraža v obliki obrazne paralize. Običajno vpliva na le eno stran obraza. Smatra se kot rezultat poškodbe obraznega živca, ki nadzira mišice ene strani obraza, zato česar se le-te povesijo. Ljudje, ki trpijo za to motnjo, se lahko srečujejo s težavami pri številnih obraznih funkcijah, vključno z zapiranjem oči, hranjenjem, smejanjem, prav tako pa lahko postane govor nerazločen.

To stanje je pogosto šok, saj se pojavi čez noč. Bolnik se namreč zbudi s paralizo v obraznih mišicah. Večina jih ali nima predhodnih simptomov, ali pa spregledajo opozorilne znake, ki so blagi in lahko vključujejo bolečine v vratu ali bolečine na zadnji strani glave. Stanje lahko vodi tudi do hujšega čustvenega stanja, in sicer otožnosti zaradi značilnega videza povešenih mišic okoli oči in ust, kar negativno vpliva na samopodobo in doživljanje okolice.

Bellova pareza je najpogostejša pri mladih odraslih, starejših, diabetikih in nosečnicah, vendar lahko pravzaprav prizadene vsakogar. Opažena je pri 2 do 3 ljudeh na 10.000. Lahko mine sama od sebe v obdobju nekaj mesecev, kjer resnejši primeri lahko trajajo tudi do obdobja enega leta. Na žalost bo do 10% pacientov doživelo določeno stopnjo trajne paralize. Običajno zdravljenje zajema jemanje kortikosteroidov, protivirusnih zdravil, protibolečinskih tablet, botulin toksina, masaže in operacijo.

TCM za Bellovo parezo

Bellova pareza je v kitajski medicini poznana pod imenom “Zhong Feng”, kar pomeni ‘Vetrni napad’. ‘Veter’ je vrsta patogena, ki deluje hitro. Lahko vstopi v telo in napade katerikoli del, v primeru Bellove pareze so najbolj oškodovani obrazni meridiani. Kot rezultat tega se pojavi stagnacija Qi in krvne energije, kar blokira signale za nadziranje mišic.

Medtem ko je to nenaden vzorec, ki se povezuje s sodobno teorijo o patogenih napadih virusov, je glede na TKM teorijo ena glavnih posledic stanja globlje ležeč primanjkljaj Qi (s posameznikom povezana energija). To pomeni, da medtem ko je lahko ‘vetrni patogen’ močnejši napadalec, je lahko bolnikova lastna imunska odpornost prav tako prešibka, da bi se že takoj branil.