Zdravo prehranjevanje: Vodič preživetja praznične sezone 1/3

Updated: Nov 16, 2021


Če boste med svoje novoletne zaobljube vključili `zdravo življenje´ in `izgubo teže´, bi morda lahko začeli z načrtovanjem in zdravim načinom življenja že danes.

Praznična hrana običajno vsebuje več sladkorja in maščob, kar lahko povzroči precej neurejeno prebavo, saj oteži delovanje prebavnega sistema. Zato so prebavne motnje, zaprtje in želodčna kislina velikokrat neželeni stranski učinki ob praznovanju božičnih praznikov.

Z lahkoto se v času do božiča izčrpamo, saj v tej sezoni zabav hodimo kasneje spat, pretiravamo z uživanjem hrane in pitjem alkohola, poleg tega pa je to čas prehladov in virusov. Zato sem sestavila vodič preživetja, ki vam omogoča, da boste lažje in bolj zdravo preživeli obdobje, ki velja za enega najlepših v letu.

1. Bodite pozorni na količino popitega alkohola

Strategija za pitje alkohola se ne bo slišala prav nič praznično, pa vendar taki niso niti glavobol, slabost in splošna grenkoba, ki jo lahko občutite po prekomernem uživanju alkoholnih napitkov. Zato začnite razmišljati o kontroliranem pitju alkohola in učinkih, ki vam jih le to povzroča, že pred zabavo. Nekateri preverjeni ukrepi pa so:

  • Pojejte obrok, preden začnete piti. Poskusite jesti tudi tekom večera, medtem ko uživate alkoho.

  • Alkoholne pijače pijte počasi.

  • Izberite pijače, ki imajo nizko vrednost alkohola. To so npr. pivo, vino ali pa celo mešanice vina z radensko, vodo ali mešanice piva in limonade.

  • Priporočeno je po vsaki alkoholni pijači spiti eno brezalkoholno, npr. negazirano brezalkoholno ali vodo.

2. Bodite vi zdravi gostitelj zabave

Če ste vi gostitelj zabave ali tisti, ki gosti in organizira dogodek: super! Imejte zdravo izbiro za vsakogar, tako da zagotovite veliko lahke hrane, kot so narezana zelenjava, lahke omakice in velike solate, sadni krožniki in meso kot npr. meso za kebab, pusto meso ali ribe.

3. Omejite sladice

Če sta vaš dom ali pisarna polna božičnih dobrot, je jasno, da boste ob čaju ali kavi uživali v piškotkih, pitah, pecivu in potici. Malo sladkega razvajanja ne škodi, vendar spremljajte, koliko sladkih prigrizkov si privoščite. Vodenje prehranskega dnevnika (na papirju ali mobitelu) vam omogoča sledenje vnosa dodatne energije v telo in pomaga povečati zavedanje, kako pogosto posežete po prigrizkih.

4. Najbolj pomembno je, da ste pozorni

Poskusite si vzeti trenutek, da razmislite o tem, kaj jeste. Osredotočite se na veliko sliko in na dolgotrajen vpliv na vaše zdravje. Preden ugriznete v drugi kos torte, nagnete naslednji kozarec alkoholne pijače ali načnete nov paket čokolade, se ustavite in vprašajte:

Ali sem lačen?

Ali si res želim to pojesti?

Ali mi je ta okus sploh všeč?