Zdravo prehranjevanje: Vodič preživetja praznične sezone 3/3

Updated: Feb 28, 2021


Tukaj je 2. del našega vodnika za preživetje. 1/3 2/3

Prebavne motnje

1. Preprečevanje

Ne morem dovolj poudariti pomena preprečevanja posledic. Gremo od začetka, prosim jejte zmerne količine. Prav tako se izogibajte surovi in mrzli hrani, saj TKM verjame, da je energija ognja tista, ki razgrajuje hrano v energijo. Mrzlota bo upočasnila proces prebave, kar na dolgi rok povzroča zbiranje strupov. Zmanjšajte pa tudi vnos sladkega in mlečnih izdelkov.

2. Slabost

Ingver se uporavblja za zdravljenje razdraženega želodca in slabosti že več kot 2000 let. Skodelica svežega ingverjevega časa bi moral takoj umiriti želodec. Nekaj manjših rezin ingverja dajte v vrelo vodo in na zmernem ognju kuhajte 10 minut. Dodate lahko še malo rjavega sladkorja, da ublažite pekoč okus.

3. Napihnjenost

Namesto solat raje jejte kuhano zelenjavo. Napihnjenost običajno povzroča izčrpanost prebavnega sistema. Kuhana zelenjava se lažje prebavlja.

Riževa kaša z ingverjem. Ingver lahko pomiri tako slabost kot prebavo. Ljudje običajno pijejo veliko mrzlih osvežilnih pijač, zato rabijo toplo energijo ognja od ingverja. Prav tako je vaš imunski sistem lahko oslabljen, saj je telo zaposleno s čiščenjem in popravljanjem. Energijo Qi za krepitev dobite v tem primeru v rižu.

Druga dobra možnost so tudi jajca na polnozrnatem kruhku. Jajčni rumenjaki vsebujejo velike količine cisteina, ki razgrajuje acetaldehid, enega izmed povzročiteljev mačka. V teoriji TKM rumenjaki obogatijo sistem ledvic z enegijo, medtem ko žita krepijo sistem vranice.

Izogibajte se kuhanim maščobah, saj so težje prebavljive in močno vplivajo na vaša jetra. Vaše telo ne potrebuje dodatnih obremenitev, medtem ko se poskuša zdraviti. Namesto tega se odločite za zajtrk, ki vsebuje živila, ki bodo pomagala popraviti škodo.

4. Zgaga