Holesterol in tradicionalna kitajska medicina: 2. del (2/2) - zdravljenje in študija primera

Updated: Dec 26, 2019


Ta članek analizira energetsko naravo holesterola s številnih perspektiv in te rezultate nato združi v celotno sliko najboljših načinov diagnosticiranja in zdravljenja hiperholesterolemije.

Pomembno je poudariti, da je holesterol del normalne telesne fiziologije in je zato obravnavan kot del zheng Qi (normalna količina qi). Šele ko je holesterola v telesu preveč, se ta spreobrne v xie Qi (bolezensko stanje).

Patološka narava visoke ravni holesterola z vidika TKM

Odvečni toksini:

 1. Vlažna vročina v jetrih in žolčniku

 2. Stagnacija jetrnega qi in srčne krvi

 3. Kanali so blokirani z motno sluzjo

 4. Staza srčne krvi

Šibkost sistema:

 1. Pomanjkanje ledvične in jetrne vodne energije, kar ima za posledico to, da tekočina oz. voda v telesu postane previskozna, zato se tudi zatika v vodnih kanalih in krvožilju

 2. Šibka vranična qi energija (moč cirkulacije), kar povzroča pojav sluzi in vlažnosti (zaradi slabe cirkulacije tekočin)

 3. Šibka ledvična qi energija, ki vodi do oviranega metabolizma tekočin in ustvarjanja vlažnosti

Zdravljenje pojava previsoke ravni holesterola s kitajskimi zelišči in akupunkturo

Glavni principi so:

 1. Regulacija qi in krvi, odstranitev staze Ta kombinacija je najprimernejša za paciente z dalj časa trajajočo in kronično boleznijo, težavami s koronarnimi srčnimi žilami, visokimi krvnim pritiskom, bolečino v prsih, astmo, občutkom otopelosti, vijoličnim jezikom in spremenljivim srčnim utripom. Posebna previdnost je potrebna pri pacientih, ki jemljejo zdravila proti nastajanju krvnih strdkov, prav tako pa naj se nekaj dni pred začetkom jemanja zelišč opravi krvni test oz. oceno koagulacije. Akupunkturne točke: Neiguan P‑6, Shanzhong REN‑17, Hegu L.I.‑4, Taichong LIV‑3, Yanglingquan GB‑34.

 2. Odstranjevanje sluzi Ta tehnika bo primerna za vse, ki trpijo zaradi debelosti, utrujenosti in potrtosti, neprijetnosti do te mere, da v prsih občutijo bolečino, slabosti/bruhanja, otrplosti in občutka težkih okončin, imajo na jeziku rumeno, lepljivo oblogo in spremenljiv ali šibek srčni utrip. Akupunkturne točke: Fenglong ST‑40, Taibai SP‑3, Yinlingquan SP‑ 9, Shuifen REN‑9, Neiguan P‑ 6.

 3. Krepitev vranične qi energije in preceditev vlažnosti Simptomi in znaki: prekomerna telesna teža, šibkost in občutek težkih okončin, pomanjkanje apetita, vodenica oz. edema, občutek polnosti in napihnjenosti, nagibanje k uhajanju blata, bela in mastna obloga na jeziku, šibek srčni utrip. Akupunkturne točke: Sanyinjiao SP‑6, Yinlingquan SP‑9, Zusanli ST‑36, Zhongwan REN‑12.

 4. Čiščenje vlažne vročine iz jeter in žolčnika Simptomi in znaki: bolečine in otekanje hipohondrija in prsi, grenak okus v ustih, pomanjkanje apetita, pičle količine temnega urina, spremenljiv in hiter srčni utrip, rdeč jezik z rumeno in lepljivo oblogo. Akupunkturne točke: Xingjian LIV‑2, Ququan LIV‑8, Yanglingquan GB‑34, Yinglingquan SP‑9, Quchi L.I.‑11.

Proučevanje primera

Ženska, stara 24 let, študentka, vegetarijanka od 10. Leta starosti. Oče in mati trpita za hiperholesterolemijo. Prvič je bila diagnosticirana za visoko raven holesterola pred sedmimi leti, in sicer z 487mg/dL (~5.5 mmol/L). Zavrnila je zdravljenje z zdravili.

Druga težava:

Migrene se pojavljajo enkrat tedensko, spremlja pa jih fotofobija in utripajoča bolečina, ki se začne v predelu Sizhukong SJ‑23 in se nato širi po celi glavi. Poleg tega se ji v glavi zvrti, ko hitro vstane, ima suhe ustnice in suho kožo. Prav tako je občutljiva na mraz in ima mrzle okončine. Redna menstruacija s krvnimi strdki s ciklom vsakih 28 dni. Odkar je začela z jemanjem kontracepcijskih tabletk se je pojavila ta bolečina, prav tako nihanje razpoloženja in občutek otečenosti pred menstruacijo. Blato izloča redno na dva dni. Pogosto hodi urinirat. Bolečina in otrdelost v vratu ter ramenih. Srčni utrip je močan, hiter in spremenljiv. Jezik je tanek, nekoliko suh in rdeč, obloga debela.

Diagnoza: porast jetrne jang energije in slabokrvnost.

Strategija zdravljenja: regulacija jeter, čiščenje jetrne vročine in umiritev jang energije, okrepitev vranice in krvi.