Kako zdraviti Hashimotov tiroiditis s TKM

Updated: May 4, 2021


V moji ordinaciji Aku Energija je Hashimotov tiroiditis precej običajen med boleznimi ščitnice, ki jih zdravim. Zanimivo je, da so si profili mojih pacientov, ki trpijo za to boleznijo, zelo podobni: ženske, sposobne osebnosti, vodilni položaji na delovnem mestu, zaposlena mati.

Res je, da sta tu dva dejavnika, ki najbolj prispevata k razvoju večine težav s ščitnico:

 • prevelik stres

 • preveč dela

Hashimotov tiroiditis lahko postane zapletena in kronična doživljenjska avtoimuna bolezen, prav tako videna kot ena izmed pogosto videnih oblik hipotiroidizma. To je tipični primer, kako lahko izgorelost dolgoročno škoduje našemu telesu. Prevelik stres in preveč dela povsem zares skurita zalogo energije, da lahko vzdržujeta tako zaposlen življenjski stil. To je nekako tako, kot da bi prižgali svečo ne obeh koncih. Z vidika TKM imajo pacienti s Hashimotom prav tako avtoimuno stanje, kjer je v telesu preveč ognjene energije. (Preberite si več o avtoimunih boleznih v TKM). Po TKM teoriji jin-janga sta dve nasprotni energiji medsebojno odvisni. Jang energija (ogenj, moč, vznemirjenje, duh) potrebuje za podporo jin energijo (voda, nadzor, mirnost, vir materiala). Ko sveča gori preveč intenzivno in prehitro, je vosek izgorel in ognja ne bo več.

Na srečo lahko kitajska zelišča in akupunktura pomagata pri obvladovanju takšnega stanja. Ko se enkrat moč in vitalnost začenjata izboljševati, si lahko pacient obnovi porušen sistem in si zmanjša odvisnost od tiroksina.

Kakšni so znaki in simptomi Hashimotovega tiroiditisa?

 • Utrujenost

 • Prekomerna utrujenost

 • Občutek hlad

 • Zaprtost

 • Zvišana raven holesterola

 • Pridobivanje na telesni teži

 • Suha koža

 • Suhi lasje

 • Depresija

 • Blage bolečine

Učinek prevelikega stresa

Vse oblike intenzivnih čustev, kot so jeza, tesnoba, skrbi, strah lahko ovirajo funkcioniranje pretoka našega jetrnega qi. Ta čustva vodijo do začaranega kroga, ki upočasni primeren pretok našega jetrnega qi, kar se odraža v obliki stagnacije qi. Slednja povzroči, da se v kopičijo telesne tekočine, kar se kaže kot mrtva voda. To v zameno vpliva na našo ščitnično žlezo na sprednjem delu vratu.

Preveč dela: pomanjkanje in izčrpanje vitalne energije

Odkar se je začela industrijska doba so ljudje postali majhna enota gromozanske naprave, ki mora ves čas delovati. Vendar je za razliko od npr. vašega avtomobila, ki mu z lahkoto zamenjate dele ali v celoti kupite novega, vaše telo težko obnoviti, ko je enkrat sistem že porušen.

Iz mojih zdravniških izkušenj, sta šibkost ledvic in želodca najpogostejši stanji. Ravno to sta dva glavna vira energije. Ledvice so kot varčevalni račun, ki shranjuje prirojeno energijo, medtem ko je želodec hkrati tekoči račun in delovna enota, ki neprenehno generira energijo. Kakorkoli, preveč dela lahko vpliva na naše prehranske navade in ko naše telo ne ustvari energije pravočasno, se naše telo usmeri v porabo shranjene energije. V določeni točki je to tako, kot da bi si sposojali energijo lastnega telesa. Prej ali slej bo zmanjkalo tudi te shranjene energije in potem jo bo moral pacient vrniti z obrestmi.

Bom kdaj lahko prenehal z jemanjem zdravil?

Pravzaprav je to zapleteno vprašanje. Prvič: ko je nekdo bolan, se mora on ali ona zazreti v problem in poiskati rešitve. Na nek način konvencionalna medicina nadzoruje in uravnava situacijo. Ne glede na možne stranske učinke je jemanje zdravil nujno.

Sintetični tiroidni hormoni so predpisani za hipotiroidizem, ki ga je povzročil Hashimotov tiroiditis. Gre se za terapijo z nadomestitvijo ščitničnih hormonov, ki je nujno doživljenjska. Prenehanje jemanja zdravil se lahko odraža v ponovitvi simptomov.

Tradicionalna kitajska medicina ponuja perspektivo, ki v konvencionalni medicini manjka ali pa je spregledana, zato lahko ponudi nekaj več in dopolnilnega. Raba kitajskih zelišč in akupunkture pomaga pri:

 • Harmoniziranju

 • Negovanju in hranjenju

 • Krepitvi in spodbujanju telesa

TKM pomaga telesnemu sistemu pri popravljanju in ponovni napolnitvi, ko je izčrpano in utrujeno. V kombinaciji s primernim življenjskim stilom in spremembami v prehrani lahko učinkovito povrne osnovne sistemske funkcije. Ko do tega pride, je zmanjševanje odmerka zdravil (pod strogim in previdnim opazovanjem) končni rezultat, vendar ne primarni cilj.

Kaj pričakovati pri bolezni, ki ni ozdravljiva?

Tradicionalna kitajska medicina je tako logična in sistematična kot je konvencionalna zahodna medcina in temelji na drugačnem razumevanju resničnosti. TKM je prepoznana za formalno medicino v večih državah, prav tako s strani WHO.

Če zdravilo še ne obstaja, to ne pomeni, da ga nikoli ne bo nihče odkril. Na srečo je TKM odkrila odmerke, ki pomagajo pri Hashimotovem tiroiditisu.

Da bodo simptomi oljašani, bodo na splošno potrebna tedenska zdravljenja v obdobju treh mesecev ali celo več, če si želite znatno povrniti temelje in okrepiti telo. Dobra stvar je, da večina naših pacientov pride nazaj na rutinsko kontrolo z dobrimi rezultati krvnih testov, to pa pomaga pri krepitvi duha in samozavesti za nadaljevanje z našim zdravljenjem.

Če trpite za Hashimotovim tiroiditisom, nas prosimo kontaktirajte za več informacij.

vir fotografij: internet

prevod: Tanja Topić

 

How to Treat Hashimoto’s Thyroiditis With Chinese Medicine

In my clinical practice at Aku Energija, Hashimoto’s thyroiditis is a very common thyroid diseases I treat. Interestingly, my Hashimoto patients are very much alike: women, capable personality, management level at work, busy mother.

Indeed, there are two main factors attributing to most thyroid problems:

 • Over stress

 • Over work