top of page
  • Aku Energija

Kako zdraviti Hashimotov tiroiditis s TKM

Updated: May 4, 2021


V moji ordinaciji Aku Energija je Hashimotov tiroiditis precej običajen med boleznimi ščitnice, ki jih zdravim. Zanimivo je, da so si profili mojih pacientov, ki trpijo za to boleznijo, zelo podobni: ženske, sposobne osebnosti, vodilni položaji na delovnem mestu, zaposlena mati.

Res je, da sta tu dva dejavnika, ki najbolj prispevata k razvoju večine težav s ščitnico:

  • prevelik stres

  • preveč dela

Hashimotov tiroiditis lahko postane zapletena in kronična doživljenjska avtoimuna bolezen, prav tako videna kot ena izmed pogosto videnih oblik hipotiroidizma. To je tipični primer, kako lahko izgorelost dolgoročno škoduje našemu telesu. Prevelik stres in preveč dela povsem zares skurita zalogo energije, da lahko vzdržujeta tako zaposlen življenjski stil. To je nekako tako, kot da bi prižgali svečo ne obeh koncih. Z vidika TKM imajo pacienti s Hashimotom prav tako avtoimuno stanje, kjer je v telesu preveč ognjene energije. (Preberite si več o avtoimunih boleznih v TKM). Po TKM teoriji jin-janga sta dve nasprotni energiji medsebojno odvisni. Jang energija (ogenj, moč, vznemirjenje, duh) potrebuje za podporo jin energijo (voda, nadzor, mirnost, vir materiala). Ko sveča gori preveč intenzivno in prehitro, je vosek izgorel in ognja ne bo več.

Na srečo lahko kitajska zelišča in akupunktura pomagata pri obvladovanju takšnega stanja. Ko se enkrat moč in vitalnost začenjata izboljševati, si lahko pacient obnovi porušen sistem in si zmanjša odvisnost od tiroksina.

Kakšni so znaki in simptomi Hashimotovega tiroiditisa?

  • Utrujenost

  • Prekomerna utrujenost

  • Občutek hlad